Komuniti Elektronik dalam Pelancongan
Berita Komputer, Januari 22 1997

(Nota : keluaran kali ini adalah bahagian ke 4 dalam pembentangan topik "Kebangkitan Komuniti Elektronik. Tajuk adalah terpulang kepada Editor, yang penting - menarik)

Proses-proses Pengguna yang boleh disusun-atur secara maksimum dan memenuhi tujuh keperluan asas yang dibincangkan lalu adalah yang paling berguna dan ada tarikan komersil di Internet. Aktiviti-aktiviti hidup yang terpencar (fragmented), memerlukan ilmu pengetahuan khas, memerlukan layanan peribadi (personalization), diperlukan setiap masa dan tempat adalah yang terbaik untuk memanfaatkan teknologi jaringan Internet.

Ketiga-tiga komuniti elektronik berikut - perancangan untuk melancong, peminat sukan dan mencari/promosi pekerjaan, akan memberi gambaran bagaimana Internet dan teknologi "on-line" boleh memenuhi keperluan asas manusia secara mudah, murah, cepat dan berkesan dan sekaligus merobah Proses Pengguna tradisi ke dalam bentuk baru untuk kehidupan abad 21.

Perancangan Pelancongan

Di Amerika Utara dan Eropah sahaja, nilai perniagaan industri pelancongan adalah USD 170 billion. Untuk para pengguna, proses untuk merancang dan membuat penyusunan percutian dan pelancongan bukanlah mudah dan banyak kerja yang "remeh-temeh".

Keseluruhan industri ini telah dibangunkan untuk menangani aspek-aspeknya yang memiliki proses yang terpencar, memakan masa dan kompleks. Penyedia-penyedia perkhidmatan yang berkaitan dengan pelancongan termasuk :

  • industri-industri yang mengangkut, menyediakan tempat tinggal dan makanan untuk pelancong (seperti syarikat penerbangan, bas-bas pelancong, hotel-hotel dan restauran),
  • bisnes-bisnes yang membuat penempahan (travel agents),
  • syarikat-syarikat yang mengendalikan aktiviti ketika melancong (tour operators),
  • organisasi yang memberi nasihat kepada pengguna akan destinasi pelancongan (agensi/biro pelancongan, media seperti majalah, akhbar, buku dan TV)

Setiap segmen di atas bersaing untuk mendapatkan perhatian pengguna ke atas perkhidmatan dan barangan mereka TETAPI tiada satu pun yang mengendalikan kesemua aspek-aspek dalam proses percutian dan pelancongan. Keupayaan untuk memberi maklumat dan pengetahuan yang tepat dan menyeluruh kepada pengguna sudah tentulah lagi kurang. Dalam banyak keadaan, setiap segmen selalu memberikan maklumat yang berat sebelah dengan tujuan menarik para pengguna ke arah perkhidmatan dan barangan mereka. Biasanya, pakej percutian dan pengiklanan mereka adalah untuk melariskan tawaran utama mereka seperti tiket penerbangan dan bilik hotel. Syarikat penerbangan selalunya tidak menggalakkan pelancong menaiki keretapi; hotel tidak menggalakkan pelancong untuk menyewa atau memasang khemah. Agensi percutian/perjalanan pula selalunya bekerjasama dengan syarikat penerbangan dan perhotelan yang memberi yuran yang memuaskan kepada mereka. Majalah, akhbar dan buku panduan perjalanan/percutian pula mungkin membantu dalam memberi maklumat yang adil berkenaan destinasi pelancongan tetapi mereka tidak menyediakan kemudahan membuat tempahan hotel dan penerbangan secara mudah.

Mari kita melawat homepage Condé Nast (http://www.cntraveler.com), penerbit salah satu majalah pelancongan yang popular, "the Condé Nast Traveler". Pada awal tahun 1990-an, syarikat induk majalah tersebut, Advance Publications Inc., mula meneroka media "on-line" dan elektronik. Condé Nast akhirnya membuat keputusan majalah percutian/pelancongan dan masakan ini adalah batu loncatan terbaik untuk memasuki dunia komuniti elektronik.

Komuniti elektronik yang dibangunkannya pada tahun 1995 melalui World Wide Web telah merobah proses merancang percutian dan pelancongan. Melalui komputer peribadi dan Internet, bakal pelancong boleh "melawat" beratus-ratus destinasi yang menarik dan tempat penginapan dalam beberapa minit sahaja, mendapatkan maklumat dari pelancong yang sudah berpengalaman akan reputasi tempat-tempat tersebut dan mendapatkan maklumat-maklumat penting sebelum memulakan percutian dan perjalanan. Pada masa akan datang, pelancong boleh membuat tempahan secara on-line dan terus tanpa melalui agensi perjalanan.

Dengan memanfaatkan teknologi elektronik dan Internet serta aset medianya, Condé Nast telah memperbaiki secara mendadak kualiti, kecepatan dan keselesaan dan merancang percutian. Salah satu aspek yang paling rumit dalam merancang percutian ialah membuat keputusan ke mana hendak pergi. Komuniti elektronik ini membantu bakal pelancong sejak dari mula dengan mendefinisi dan menyusun perancangan mereka, seperti apakah pengalaman percutian yang mahu dirasai/dihadapi (contoh, "romantik", "penuh aksi dan cabaran"), dan setakat mana mereka mahu berbelanja. Dengan beberapa klik melalui tetikus, bakal pelancong boleh mencapai artikel dan gambar untuk 250 lokasi pelancongan seluruh dunia, dan menjadikan bakal pelancong lebih berpengetahuan jika dibandingkan sekadar membaca majalah tertentu atau melalui agensi pelancongan tertentu. (Condé Nast juga menyediakan capaian kepada buku-buku pelancongan Fodor syarikat induknya)

Untuk mengikuti perkembangan dunia semasa seperti serangan pengganas, suasana politik setempat dan keadaan cuaca yang boleh menggugat perencanaan percutian, Condé Nast juga perkhidmatan akhbar elektronik. (syarikat induknya juga memiliki rangkaian akhbar-akhbar utama). Bahagian inilah yang paling banyak digunakan kerana ianya menyediakan maklumat dan berita terkini untuk bakal pelancong sebelum mereka benar-benar bertolak.

Apabila Condé Nast menjaringkan homepage nya dengan syarikat penempahan secara on-line yang dirancangkan tahun ini (1996), komuniti elektroniknya telah melakukan pengumpulan atau aggregation yang menggabungkan dirinya dengan penempahan yang menjadi salah satu proses pengguna yang kritikal dalam perancangan percutian. Dalam Proses Pengguna yang dirobah ini, keujudan entiti seperti agensi pelancongan yang "menyempil" antara pengguna dan penyedia tidak diperlukan lagi. Begitu juga yang akan berlaku kepada "perantaraan" yang lain.

Perkhidmatan Condé Nast juga bersifat "ubiquitous" atau sentiasa ada setiap masa dan di mana sahaja, iaitu salah satu keperluan asas dalam Proses Pengguna. Ketika dalam perjalanan atau percutian, pelancong dengan sebuah komputer laptop nya boleh mendial kepada perkhidmatan ini, dan mendapatkan maklumat terkini yang membantu untuk meneruskan percutian selanjutnya.

Walaupun bisnes percetakan Condé Nast adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan segmen lain dalam industri pelancongan, perkhidmatannya di Internet memberi nilai tambah yang besar dalam komuniti elektronik. Kejayaannya telah diberi penghargaan dalam dunia pelancongan. Komuniti elektronik yang dibangunkannya benar-benar membantu pelancong bermula dari peringkat awal dalam Proses Pengguna dalam percutian.

Sebenarnya, bukan Condé Nast sahaja yang menerokai pasaran pelancongan secara on-line. Microsoft, American Airlines, United Airlines dan beberapa syarikat lain sudah memulakan langkah. America Airlines umpamanya, sudah ada penempahan secara on-line melalui Travelocity.

Sambungan seterusnya akan menjelaskan komuniti elektronik untuk peminat sukan.


 


is electronically published by
Hijau Inovasi Teknologi Sdn Bhd
Block C, UPM-MTDC
Technology Incubation Center One, P.O. Box 261,
43409 Serdang, Selangor Darul Ehsan
Tel : 469 9401/402, Fax : 466 9456

January 1997 - All Rights Reserved